MCQ CBSE-6 Science L-1

Chapter 1: Food Where Does It Come From?

Choose the correct answer.,

Q1. Which one of the following sets is not correct?
(a) Cow, rabbit, deer, goat
(b) Tiger, lion, wolf, panther
(c) Bear, crow, cat
(d) Rabbit, deer, cat, wolf

Answer

Answer: (d) Rabbit, deer, cat, wolf

Q2. Which one is not a food for a squirrel?
(a) Grains
(b) Small insects
(c) Fruits
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Small insects

Q3. Rearing and management of fishes in large scale is called
(a) agriculture
(b) apiculture
(c) pisciculture
(d) horticulture

Answer

Answer: (c) pisciculture

Q4. Which of the following is a root vegetable ?
(a) Potato
(b) Carrot
(c) Cucumber
(d) Onion

Answer

Answer: (b) Carrot

Q5. Which part of a mustard plant is edible?
(a) Seeds and flowers
(b) Leaves and flowers
(c) Seeds and leaves
(d) Stem and roots

Answer

Answer: (c) Seeds and leaves

Q6. Honey bees are often seen sitting on flowers. Why do they do so?
(a) They like flowers
(b) They lay eggs on flowers
(c) They suck nectar from flowers
(d) All of these

Answer

Answer: (c) They suck nectar from flowers

Q7. Which one is the best for health?
(a) Boiled seeds
(b) Roasted seeds
(c) Wet swollen seeds
(d) Sprouted seeds

Answer

Answer: (d) Sprouted seeds

Q8. Which one of the following set comprises only herbivorous animals?
(a) Cow, goat, rabbit, deer
(b) Cow, goat, rabbit, wolf
(c) Wolf, goat, rabbit, deer
(d) Cow, crow, crane, camel

Answer

Answer: (a) Cow, goat, rabbit, deer

Q9. Animals which eat both plants and flesh of other animals are called
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) omnivores
(d) sanguinivores

Answer

Answer: (c) Omnivores

Q10. Human beings are
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) omnivores
(d) decomposers

Answer

Answer: (c) Omnivores

s2Member®