MCQ CBSE-6 Science L-10

Chapter 10: Motion and Measurement of Distances

Choose the correct answer,

Q1. 15 cm are equal to
(a) 150 mm
(b) 15 mm
(c) 1.5 mm
(d) 0.15 mm

Answer

Answer: (a) 150 mm

Q2. Which is an example of a periodic motion?
(a) Oscillation of a pendulum
(b) Motion of a bus on road
(c) A spinning top
(d) A stone dropped from a certain height

Answer

Answer: (a) Oscillation of a pendulum

Q3. What kind of motion is executed by a pendulum of a wall clock?
(a) Oscillatory motion
(b) Vibratory motion
(c) Circular motion
(d) Linear motion

Answer

Answer: (a) Oscillatory motion

Q4. One metre is equal to ………….. millimetre.
(a) 10
(b) 1000
(c) 100
(d) 10000

Answer

Answer: (b) 1000

Q5. Which is a correct relationship?
(a) 1 m = 100 cm
(b) 1 cm = 100 mm
(c) 1 km = 100 m
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these

Q6. Which is a standard unit of measurement?
(a) Angul (finger)
(b) Mutthi (fist)
(c) Step
(d) Inch

Answer

Answer: (d) Inch

Q7. What is the SI unit of length?
(a) Metre
(b) Centimetre
(c) Kilometre
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Metre

Q8. 4 kilometres are equal to
(a) 4,00,000 metre
(b) 40,000 metre
(c) 4,00p metre
(d) 400 metre

Answer

Answer: (c) 4,00p metre

Q9. In the following figure, the proper way of reading scale is
(a) C
(b) B
(c) A
(d) Any way can be chosen

Answer

Answer: (c) A

Q10. An example of rectilinear motion is
(a) apple falling from a tree
(b) motion of a car on road
(c) a spinning top
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) both (a) and (b)

s2Member®