MCQ CBSE-6 Science L-12

Chapter 12: Electricity and Circuits

Choose the correct answer,

Q1. How many terminals are there in a dry cell?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (b) Two

Q2. To prevent electric shocks, the metallic electrical wires are covered with
(a) paper
(b) cotton
(c) Aluminium
(d) plastic

Answer

Answer: (d) plastic

Q3. Cell is a device which
(a) converts chemical energy into electrical energy
(b) electrical energy into light energy
(c) electrical energy into magnetic energy
(d) None of these

Answer

Answer: (a) converts chemical energy into electrical energy

Q4. A bulb has
(a) two terminals and one filament
(b) two terminals and two filaments
(c) multiple terminals and single filament
(d) single terminal and single filament

Answer

Answer: (a) two terminals and one filament

Q5. Filament of a bulb is made up of
(a) Aluminium
(b) Chromium
(c) Platinum
(d) Tungsten

Answer

Answer: (d) Tungsten

Q6. Bulb glows only in
(a) closed circuit
(b) open circuit
(c) in both circuits
(d) open circuit if bulb is not fused

Answer

Answer: (a) closed circuit

Q7. A battery is
(a) a single cell
(b) a combination of cells in which cells are joined (+) to (-)
(c) a combination of cells in which cells are joined (+) to (+)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) a combination of cells in which cells are joined (+) to (-)

Q8. A substance which allows electricity to pass through it is called
(a) a conductor
(b) an insulator
(c) semiconductor
(d) superconductor

Answer

Answer: (a) a conductor

Q9. Which is an example of an insulator
(a) Bakelite
(b) Aluminium
(c) tap water
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Bakelite

Q10. An example of a conductor is
(a) tap water
(b) salt solution
(c) metal wire
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these

s2Member®