MCQ CBSE-6 Science L-13

Chapter 13: Fun with Magnets

Choose the correct answer,

Q1. The magnetic properties of a magnet cannot be destroyed by
(a) hammering
(b) heating
(c) dropping on a hard surface
(d) boiling

Answer

Answer: (d) boiling

Q2. Which two ends of a magnet are called magnetic poles?
(a) North pole
(b) South pole
(c) North and south pole
(d) Self demagnetisation

Answer

Answer: (c) North and south pole

Q3. Magnets attract
(a) wood
(b) plastic
(c) paper
(d) iron

Answer

Answer: (d) iron

Q4. Which is an example of a magnetic substance?
(a) Iron
(b) Nickel
(c) Cobalt
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

Q5. A freely suspended bar magnet rests in
(a) north-south directions
(b) east-west directions
(c) upside down
(d) any direction by chance

Answer

Answer: (a) north-south directions

Q6. Attraction is seen between the poles of two bar magnets in the case of
(a) N-pole of one magnet with N-pole of other
(b) N-pole of one magnet with S-pole of other
(c) S-pole of one magnet with S-pole of other
(d) all of these cases will show attraction

Answer

Answer: (b) N-pole of one magnet with S-pole of other

Q7. Which is a natural magnet?
(a) Magnetite
(b) Haemetite
(c) Bakelite
(d) Copper

Answer

Answer: (a) Magnetite

Q8. Choose the wrong statement
(a) Heat can destroy magnetic properties of a magnet.
(b) Magnets are made up of different materials and different shapes.
(c) There is a maximum attraction in middle of a magnet.
(d) Magnetite does not show magnetic properties.

Answer

Answer: (d) Magnetite does not show magnetic properties.

Q9. Magnets have a shape
(a) cylindrical
(b) ball ended
(c) horse shoe
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these

Q10. When a bar magnet is brought near iron dust, most of the dust sticks
(a) near the middle
(b) equally everywhere
(c) near two ends
(d) at the middle and ends

Answer

Answer: (c) near two ends

s2Member®