MCQ CBSE-6 Science L-14

Chapter 14: Water

Choose the correct answer,

Q1. Boiling point of water is
(a) 100°C
(c) 101°C
(b) 99°C
(d) 102°C

Answer

Answer: (a) 100°C

Q2. Plants release large amount of water vapours into the atmosphere by the process called
(a) evaporation
(b) condensation
(c) precipitation
(d) transpiration

Answer

Answer: (d) transpiration

Q3. Which is not a part of water cycle?
(a) Cloud formation
(b) Rain
(c) Drinking by animals
(d) Sun

Answer

Answer: (c) Drinking by animals

Q4. Which is a result of condensation of water vapours?
(a) Rain
(b) Snowfall
(c) Hail
(d) Tiny water droplets

Answer

Answer: (d) Tiny water droplets

Q5. Which one is the purest form of water?
(a) River water
(b) Groundwater
(c) Rainwater
(d) Ocean water

Answer

Answer: (c) Rainwater

Q6. Circulation of water between ocean and land is known as
(a) water cycle
(b) rain cycle
(c) water management
(d) water harvesting

Answer

Answer: (a) water cycle

Q7. The percentage of water in potato is
(a) 88
(b) 75
(c) 90
(d) 95

Answer

Answer: (b) 75

Q8. Out of these, which is not a source of surface water?
(a) rain water
(b) river and lake water
(c) Spring water
(d) sea water

Answer

Answer: (c) Spring water

Q9. Which one is a process in which water changes into vapours in atmosphere?
(a) Evaporation
(b) transpiration
(c) Precipitation
(d) condensation

Answer

Answer: (a) Evaporation

Q10. Potable water is
(a) ocean water
(b) groundwater at selected places
(c) river water
(d) ponds water

Answer

Answer: (b) groundwater at selected places

s2Member®