MCQ CBSE-6 Science L-15

Chapter 15: Air Around Us

Choose the correct answer,

Q1. The ratio of nitrogen to oxygen in the air is
(a) 1:4
(b) 4:1
(c) 3:1
(d) 1:2

Answer

Answer: (b) 4:1

Q2. The main constituent of the air is.
(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) hydrogen

Answer

Answer: (a) nitrogen

Q3. Major part of the air is constituted by
(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) inert gases

Answer

Answer: (a) nitrogen

Q4. Wind is
(a) air around us
(b) rising hot air
(c) air in motion
(d) none of these

Answer

Answer: (c) air in motion

Q5. Envelope of air that surrounds the earth is known as
(a) biosphere
(b) atmosphere
(c) environment
(d) ecosystem

Answer

Answer: (b) atmosphere

Q6. Which is not a property of air?
(a) It occupies space.
(b) It is transparent,
(c) It is a solution.
(d) It is a compound.

Answer

Answer: (d) It is a compound.

Q7. Which of the following gas helps in burning? ,
(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Carbon dioxide
(d) Carbon monoxide

Answer

Answer: (b) Oxygen

Q8. Which of the following gas we use in breathing?
(a) Carbon dioxide
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Oxygen

Q9. Air is present in
(a) atmosphere
(b) soil
(c) water of ponds, lakes and seas
(d) everywhere

Answer

Answer: (d) everywhere

Q10. Air is
(a) a mixture
(b) a pure substance
(c) an element
(d) anything, that depends on the place where it is found

Answer

Answer: (a) a mixture

s2Member®