MCQ CBSE-6 Science L-2

Chapter 2: Components of Food

Choose the correct answer, 

Q1. Vitamins and minerals are
(a) protective food
(b) energy giving food
(c) body building food
(d) roughage

Answer

Answer: (a) protective food

Q2. Roughage helps in
(a) protecting our body from diseases
(b) movement of bowel
(c) providing energy
(d) building and repair of various body parts

Answer

Answer: (b) movement of bowel

Q3. Scurvy is caused due to the deficiency of
(a) vitamin A
(b) vitamin B
(c) vitamin C
(d) vitamin D

Answer

Answer: (c) vitamin C

Q4. Diseases caused due to the deficiency of vitamins are known as
(a) dietary diseases
(b) chronic diseases
(c) deficiency diseases
(d) transmitted diseases

Answer

Answer: (c) deficiency diseases

Q5. All the deficiency diseases can be prevented by
(a) cleanliness
(b) taking medicine at proper time
(c) vaccination
(d) taking balanced diet

Answer

Answer: (d) taking balanced diet

Q6. Which of the following food items contains carbohydrates?
(a) Rice
(b) Gram
(c) Cabbage
(d) Pulses

Answer

Answer: (a) Rice

Q7. Night blindness is caused due to deficiency of
(a) vitamin A
(b) vitamin B
(c) vitamin C
(d) vitamin D

Answer

Answer: (a) vitamin A

Q8. The food components needed by our body are called
(a) ingredients
(b) nutrients
(c) fragments
(d) ornaments

Answer

Answer: (b) nutrients

Q9. Carbohydrates can be tested by using
(a) iodine solution
(b) caustic soda
(c) copper sulphate
(d) Fehling solution

Answer

Answer: (a) iodine solution

Q10. Which one of the following is an energy giving component?
(a) Protein
(b) Vitamins and minerals
(c) Roughage
(d) Carbohydrates and fats

Answer

Answer: (d) Carbohydrates and fats

s2Member®