MCQ CBSE-6 Science L-3

Chapter 3: Fibre to Fabric

Choose the correct answer, 

Q1. Number of yams used to make fabric by weaving and knitting are
(a) two sets of yams in each case
(b) single yam in each case
(c) two sets of yams in weaving and single in knitting
(d) single yam in weaving and two sets in knitting

Answer

Answer: (c) two sets of yams in weaving and single in knitting

Q2. Weaving of fabric is done in
(a) handlooms
(b) power looms
(c) both (a) and (b)
(d) takli

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)

Q3. Separation of fibres of cotton from its seeds is known as
(a) weaving
(b) spinning
(c) knitting
(d) ginning

Answer

Answer: (d) ginning

Q4. Jute fibres are obtained from
(a) stem of jute plant
(b) seeds of jute plant
(c) fruit covering of jute plant
(d) roots of jute plant

Answer

Answer: (a) stem of jute plant

Q5. Which one is spinning device?
(a) Takli
(b) Loom
(c) Charkha
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (c)

Q6. Which of the following is a plant fibre?
(a) Wool
(b) Silk
(c) Cotton
(d) Nylon

Answer

Answer: (c) Cotton

Q7. The right time to cut jute plants is
(a) matured stage
(b) before flowering stage
(c) flowering stage
(d) any time after flowering

Answer

Answer: (c) flowering stage

Q8. Which one of the following is a synthetic fibre?
(a) Nylon
(b) Rayon
(c) Polyester
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

Q9. Which is a natural fibre?
(a) Silk
(b) Nylon
(c) Rayon
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Silk

Q10. The clothes are made up of thinner and thinner strands called
(a) yam
(b) thread
(c) fibre
(d) fabric

Answer

Answer: (c) fibre

s2Member®