MCQ CBSE-6 Science L-4

Chapter 4: Sorting Materials Into Groups

Q1. Which object shines?
(a) Plastic toy
(b) Cotton shirt
(c) Steel spoon
(d) Stone piece

Answer

Answer: (c) Steel spoon

Q2. Which of the following has reddish brown colour?
(a) Gold
(b) Copper
(c) Iron
(d) Brass

Answer

Answer: (c) Iron

Q3. Which one of the following is not soluble in water?
(a) Turmeric powder
(b) Common salt
(c) Alum
(d) All are soluble

Answer

Answer: (a) Turmeric powder

Q4. Which one of the following is insoluble in water?
(a) Alcohol
(b) Sodium chloride
(c) Coconut oil
(d) Sugar

Answer

Answer: (c) Coconut oil

Q5. What makes the basis of sorting materials into groups?
(a) Similarities in their properties
(b) Differences in their properties
(c) Both similarities and differences in their properties
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Both similarities and differences in their properties

Q6. Which one will show a metallic lustre ?
(a) Any surface of a metal
(b) Freshly cut surface of a metal
(c) Freshly cut surface of non-metal
(d) Surfaces of all materials

Answer

Answer: (b) Freshly cut surface of a metal

Q7. An oily thin paper sheet will be
(a) transparent
(b) translucent
(c) opaque
(d) cannot be predicted

Answer

Answer: (b) translucent

Q8. Purpose of sorting material into groups is
(a) to study their properties
(b) convenience
(c) both (a) and (b)
(d) inconvenience

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)

Q9. Which is a set of transparent materials?
(a) Glass and air
(b) Water and glass
(c) Water and air
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

Q10. Choose the opaque object from the following:
(a) Charcoal
(b) Air
(c) Glass
(d) Water

Answer

Answer: (a) Charcoal

s2Member®