MCQ CBSE-6 Science L-5

Chapter 5: Separation of Substances

Q1. The components of a solution (say sugar in water) can be separated by
(a) filtration
(b) evaporation
(c) sedimentation
(d) decantation

Answer

Answer: (b) evaporation

Q2. Sand from water is separated by
(a) sieving
(b) evaporation
(c) filtration
(d) sedimentation and decantation

Answer

Answer: (d) sedimentation and decantation

Q3. The process of conversion of water vapours into liquid is called
(a) condensation
(b) decantation
(c) sedimentation
(d) evaporation

Answer

Answer: (a) condensation

Q4. The process of conversion of water into its vapours is called
(a) evaporation
(b) condensation
(c) guttation
(d) transpiration

Answer

Answer: (a) evaporation

Q5. A mixture of ammonium chloride and sand is separated by
(a) evaporation
(b) decantation
(c) sublimation
(d) filtration

Answer

Answer: (c) sublimation

Q6. The property which forms the basis of sieving
(a) difference in weight
(b) difference in colour
(c) difference in shape
(d) difference in size

Answer

Answer: (d) difference in size

Q7. Butter is separated from milk by
(a) sedimentation
(b) filtration
(c) churning
(d) decantation

Answer

Answer: (c) churning

Q8. Filtration is a method to separate the components of a
(a) solution
(b) mixture of a liquid and an insoluble substance
(c) both (a) and (b)
(d) pure substance

Answer

Answer: (b) mixture of a liquid and an insoluble substance

Q9. Threshing is done by
(a) beating
(b) bullocks
(c) machines
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these

Q10. Which method is used to separate pebbles and stones from sand?
(a) Handpicking
(b) Winnowing
(c) Sieving
(d) Any of these

Answer

Answer: (c) Sieving

s2Member®