MCQ CBSE-6 Science L-6

Chapter 6: Changes Around Us

Choose the correct answer,

Q1. Which of the following is not a man-made change?
(a) Change of day and night
(b) Burning of fuels
(c) Drying of clothes
(d) Tearing of paper

Answer

Answer: (a) Change of day and night

Q2. Which of the following is a chemical change?
(a) Evaporation of water
(b) Burning of fuels
(c) Moving of a wheel
(d) Breaking of a brick

Answer

Answer: (b) Burning of fuels

Q3. Rusting of iron is an example of
(a) slow change
(b) fast change
(c) reversible change
(d) physical change

Answer

Answer: (a) slow change

Q4. Conversion of a solid to liquid by heating is called
(a) evaporation
(b) melting
(c) condensation
(d) freezing

Answer

Answer: (b) melting

Q5. Which of the following changes can be reversed?
(a) Raw egg to boiled egg
(b) Wet clothes to dry clothes
(c) Bud to flower
(d) Cow dung to biogas

Answer

Answer: (b) Wet clothes to dry cloth

Q6. Which of the following changes cannot be reversed?
(a) Milk to paneer
(b) Cold milk to hot milk
(c) Yam to knitted sweater
(d) Wet clothes to dry clothes

Answer

Answer: (a) Milk to paneer

Q7. Metal rim is fixed to the wooden cart wheel by
(a) heating metal rim
(b) heating wooden wheel
(c) cooling metal rim
(d) cooling wooden wheel

Answer

Answer: (a) heating metal rim

Q8. On heating metal rim
(a) expands
(b) contracts
(c) depends how much it is heated
(d) depends as the type of meted

Answer

Answer: (a) expands

Q9. Which one of the steps while burning a candle is not reversible?
(a) Melting of solid wax
(b) liquid wax changes into vapours
(c) Wax vapour bums into flame
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Wax vapour bums into flame

Q10. Which is a way to make a change happen?
(a) Heating a substance
(b) Cooling a substance
(c) Mixing a substance with another substance
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

s2Member®