MCQ CBSE-6 Science L-7

Chapter 7: Getting to Know Plants

Choose the correct answer,

Q1. Which of the following has fibrous root?
(a) Peas
(b) Wheat
(c) Radish
(d) Neem

Answer

Answer: (b) Wheat

Q2. The process of loss of water by a plant through leaves is called
(a) evaporation
(b) condensation
(c) photosynthesis
(d) transpiration

Answer

Answer: (d) transpiration

Q3. Which one of the following is a function of leaves?
(a) Photosynthesis
(b) Transpiration
(c) Both (a) and (b)
(d) Support fruits

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q4. Leaf venation and type of root is correctly paired in
(a) parallel venation, fibrous roots
(b) parallel venation, taproot
(c) no relation exists in leaf venation and type of roots
(d) reticulate venation, fibrous roots

Answer

Answer: (a) parallel venation, fibrous roots

Q5. Male reproductive part of flower is
(a) sepals
(b) petals
(c) stamens
(d) pistil

Answer

Answer: (c) stamens

Q6. Which is a correct set of parts of a pistil?
(a) Ovary, style and filament
(b) Ovary style and stigma
(c) Ovary, anther and filament
(d) Filament and anther

Answer

Answer: (b) Ovary style and stigma

Q7. Which is not a part of a leaf?
(a) Petiole
(b) Lamina
(c) Veins
(d) Nodes

Answer

Answer: (d) Nodes

Q8. parallel venation is not found in
(a) sugarcane
(b) peepal
(c) maize
(d) wheat

Answer

Answer: (b) peepal

Q9. Which is an example of a shrub?
(a) Spinach
(b) Mango tree
(c) Tomato plant
(d) Lemon

Answer

Answer: (d) Lemon

Q10. Which of the following type of plants has thick, hard and woody stem?
(a) Tree
(b) Shrub
(c) Herb
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Tree

s2Member®