MCQ CBSE-6 Science L-8

Chapter 8: Body Movements

Choose the correct answer,

Q1. Muscular foot is a locomotory organ in
(a) snakes
(b) earthworm
(c) housefly
(d) snails

Answer

Answer: (a) snakes

Q2. The organ that protects the main nerve cord is
(a) skull
(b) backbone
(c) breast bone
(d) chest bone

Answer

Answer: (a) skull

Q3. The number of cervical vertebrae in man is
(a) ten
(b) five
(c) seven
(d) eight

Answer

Answer: (c) seven

Q4. Fixed joints are found in
(a) lower jaw
(b) skull
(c) hands
(d) hip bone

Answer

Answer: (b) skull

Q5. Knee joints are
(a) hinge joints
(b) ball and socket joints
(c) pivotal joints
(d) fixed joints

Answer

Answer: (a) hinge joints

Q6. Fish swims by
(a) forming loops alternately on two sides of the body
(b) forming loops on single side
(c) somersaulting
(d) alternate dipping and coming up

Answer

Answer: (a) forming loops alternately on two sides of the body

Q7. Which one of the following is the characteristics of birds?
(a) Strong muscles
(b) Light bones
(c) Hollow bones
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

Q8. In cockroaches, the body parts helping in movement are
(a) three pairs of legs and two pairs of wings
(b) two pairs of legs and two pairs of wings
(c) two pairs of legs and three pairs of wings
(d) none of these

Answer

Answer: (a) three pairs of legs and two pairs of wing

Q9. Skeleton of human body is made up of
(a) bones
(b) cartilage
(c) both bones and cartilage
(d) None of these

Answer

Answer: (c) both bones and cartilage

Q10. Human skeleton comprises
(a) skull and backbone
(b) ribs and breast bone
(c) shoulder and hip bones
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

s2Member®