MCQ CBSE-6 Science L-9

Chapter 9: The Living Organisms-Characteristics & Habitats

Choose the correct answer,

Q1. Which is not an abiotic component of environment?
(a) Soil
(b) Bacteria
(c) Water
(d) Air

Answer

Answer: (b) Bacteria

Q2. Which is an example of an animal found in mountain region?
(a) Leopard
(b) Yak
(c) Mountain goat
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

Q3. What are the characteristics of a desert plant?
(a) No leaves or very small leaves
(b) Spines
(c) Deep roots
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

Q4. Respiration in aquatic animals occurs by
(a) lungs
(b) gills
(c) nostrils
(d) legs

Answer

Answer: (b) gills

Q5. Which is an aquatic adaptation?
(a) Streamlined body
(b) Light and hollow bones
(c) Hair on body
(d) Gills

Answer

Answer: (a) Streamlined body

Q6. Bending of a stem towards sunlight is called
(a) geotropism
(b) phototropism
(c) hydrotropism
(d) nativism

Answer

Answer: (b) phototropism

Q7. Sunken stomata are present in
(a) hydrophytes
(b) epiphytes
(c) xerophytes
(d) mesophytes

Answer

Answer: (c) xerophytes

Q8. Which one of the following statements is correct?
(a) Several kinds of plants and animals may share the same habitat.
(b) All the animals and plants in a habitat are adopted to it.
(c) Both the statements are correct.
(d) None of these is correct.

Answer

Answer: (c) Both the statements are correct.

Q9. Animals and plants have certain features which make them to survive in a particular habitat. This is called
(a) adaptation
(b) speciation
(c) specialization
(d) evolution

Answer

Answer: (a) adaptation

Q10. Which is a biotic component of environment?
(a) Plants
(b) Animals
(c) Microorganisms
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

s2Member®