MCQ CBSE-7 Science L-1

L-1 Nutrition in Plants CBSE-7 Science

Choose the correct answer.

Q1. What is the ultimate source of energy for all living organisms?
(a) Water energy
(b) Wind energy
(c) Solar energy
(d) Chemical energy

Answer

Answer: (c) Solar energy

Q2. Which one of the following is a pair of symbiotic organisms?
(a) Lichens
(b) Rhizobium and a legume
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)

Q3. Which of the following is an insectivorous plant?
(a) Pitcher plant
(b) Indian telegraph plant
(c) 4 ‘O’clock plant
(d) Cuscuta

Answer

Answer: (а) Pitcher plant

Q4. Which part of the plant is called its food factory ?
(a) Fruits
(b) Seeds
(c) Leaves
(d) Flowers

Answer

Answer: (c) Leaves

Q5. Tiny pores present on the surface of leaves through which gaseous exchange occurs are called
(a) stomata
(b) guard cells
(c) food holes
(d) gas holes

Answer

Answer: (a) Stomata

Q6. What is the ultimate source of energy for all living organisms?
(a) Water energy
(b) Wind energy
(c) Solar energy
(d) Chemical energy

Answer

Answer: (c) Solar Energy

Q7. Green pigment present in the leaves is called
(a) haemoglobin
(b) globulin
(c) albumin
(d) chlorophyll

Answer

Answer: (d) Chlorophyll

Q8. During photosynthesis plants
(a) take Oxygen and release Carbon-dioxide
(b) take Carbon-dioxide and release Oxygen
(c) take Carbon-dioxide but do not release Oxygen
(d) take Oxygen but do not release Carbon-dioxide

Answer

Answer: (b) Take Carbon-dioxide and release Oxygen

Q9. The end products of photosynthesis are
(a) carbohydrates, oxygen
(b) carbohydrates, hydrogen
(c) carbohydrates, water vapours
(d) carbohydrates, oxygen and water vapours

Answer

Answer: (а) carbohydrates, oxygen

Q10. Which one of the following is a parasite?
(a) Lichen
(b) Cuscuta
(c) Pitcher plant
(d) Rhizobium

Answer

Answer: (b) Cuscuta

Q11. Which of the following class of organisms belongs to saprotrophs?
(a) Fungi
(b) Algae
(c) Lichens
(d) Bryophytes

Answer

Answer: (а) Fungi

Q12. During photosynthesis
(а) solar energy is converted into chemical energy
(b) solar energy is converted into mechanical energy
(c) chemical energy is converted into mechanical energy
(d) bioenergy is converted into chemical energy

Answer

Answer: (а) solar energy is converted into chemical energy

Q13. The raw materials for photosynthesis are
(а) CO2

(b) CO2, O2, H2
(c) N2 water
(d) O2 water

Answer

Answer: (а) CO2

s2Member®