MCQ Ch-1 MATTER IN OUR SURROUNDINGS

Q1. Which of the following conditions is most favourable for converting a gas into a liquid?
(a) High pressure, low temperature
(b) Low pressure, low temperature
(c) Low pressure, high temperature
(d) High pressure, high temperature

Answer

Answer: (a) High pressure, low temperature

Q2. Dry ice is
(a) water in solid state
(b) water in gaseous state
(c) CO2 in liquid state
(d) CO2 in solid state

Answer

Answer: (d) CO2 in solid state

Q3. During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of
(a) diffusion
(b) transpiration
(c) osmosis
(d) evaporation

Answer

Answer: (d) evaporation

Q4. A few substances are arranged in the increasing order of ‘forces of attraction’ between their particles. Which one of the following represents a correct arrangement?
(a) Water, air, wind
(b) Air, sugar, oil
(c) Oxygen, water, sugar
(d) Salt, juice, air

Answer

Answer: (c) Oxygen, water, sugar

Q5. On converting 25°C, 38°C and 66°C to Kevlin scale, the correct sequence of temperature will be
(a) 298 K, 311 K and 339 K
(b) 298 K, 300 K and 338 K
(c) 273 K, 278 K and 543 K
(d) 298 K, 310 K and 338 K

Answer

Answer: (a) 298 K, 311 K and 339 K

Q6. Choose the correct statement from the following:
(a) Conversion of solid into vapour without passing through the liquid state is called vapourisation.
(b) Conversion of vapour into solid without passing through the liquid state is called sublimation.
(c) Conversion of vapour into solid without passing through the liquid state is called freezing.
(d) Conversion of solid into liquid is called sublimation.

Answer

Answer: (b) Conversion of vapour into solid without passing through the liquid state is called sublimation.

Q7. In which of the following conditions, the distance between the molecules of hydrogen gas would increase?
(i) Increasing pressure on hydrogen contained in a closed container
(ii) Some hydrogen gas leaking out of the container
(iii) Increasing the volume of the container of hydrogen gas
(iv) Adding more hydrogen gas to the container without increasing the volume of the container
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (ii) and (iii)

Q8. The boiling point of water at sea level is
(a) 0°C
(b) 273 K
(c) 373 K
(d) 273°C

Answer

Answer: (c) 373 K

Q9. Which of the following phenomena would increase on raising the temperature?
(a) Diffusion, evaporation, compression of gases
(b) Evaporation, compression of gases, solubility
(c) Evaporation, diffusion, expansion of gases
(d) Evaporation, solubility, diffusion, compression of gases

Answer

Answer: (c) Evaporation, diffusion, expansion of gases

Q10. Seema visited a Natural Gas Compressing unit and found that the gas can be liquefied under specific conditions of temperature and pressure. While sharing her experience with friends she got confused. Help her to identify the correct set of conditions.
(a) Low temperature, low pressure
(b) High temperature, low pressure
(c) Low temperature, high pressure
(d) High temperature, high pressure

Answer

Answer: (c) Low temperature, high pressure

s2Member®