NCERT-6 Science Solutions L-10

NCERT-6 Science Solutions

Chapter 10:​​ Motion and Measurement of Distances

NCERT TEXTBOOK EXERCISES-Page 106

Question 1.
Give two examples each, of modes of transport used on land, water, and air.

Answer:

  • Land – Bus, car, bicycle.

  • Water – Motor-boat, ship.

  • Air – Aeroplane, Helicopter.

Question 2.​​ Fill in the blanks:

  • One meter is ………………………………. cm.

  • Five​​ kilometres​​ is ………………………………. m.

  • The motion of a child on a swing is ………………………………..

  • The motion of the needle of a sewing machine is ………………………………..

  • The motion of the wheel of a bicycle is ………………………………..

Answer:​​ 

  • 100

  • 5000

  • Periodic (oscillatory) motion

  • Periodic motion

  • Circular motion

Question 3.​​ Why can a pace or a footstep not be used as a standard unit of length?
Answer:
A pace or a footstep cannot be used as a standard unit of length because it is different for different persons. Hence correct measurement cannot be made.

Question 4.​​ Arrange the following lengths in their increasing magnitude: 1 meter, 1 centimeter, 1 kilometer, 1 millimeter.
Answer:
1 millimeter, 1 centimeter, 1 meter, 1 kilometer.

Question 5.​​ The height of a person is 1.65 m. Express it into cm and mm.
Answer:

(1) 1 m = 100 cm.
​​ 1.65 = 165 cm.

(2) 1 cm = 10 mm
​​ 165 cm = 1650 mm
Hence the height of a person is 165 cm or 1650 mm.

Question 6.​​ The distance between Radha’s home and her school is 3250 m. Express this distance into km.
Answer:
Given that,

Distance between Radha’s home and her school = 3250 m We have to find out distance in km.

We know that,

1000 m = 1 km

hence, 3250 m = 
32501000 km = 3.250 km.

 

Question 7.​​ While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale at one end is 3.0 cm and at the other end is 33.1 cm. What is the length of the needle?
Answer:
Length of the needle = Final reading – Initial reading
= 33. cm – 3.0 cm

= 30.1 cm.

Question 8.​​ Write the similarities and differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on.
Answer:

  • Similarity: Both the wheels of a bicycle and a ceiling fan execute a circular motion on a fixed axis.

  • Dissimilarity: A bicycle also executes a rectilinear motion while a fan does not execute such motion.

Question 9.​​ Why would you not like to use a measuring tape made of an elastic material like rubber to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with such a tape?
Answer:
We could not use an elastic measuring tape to measure distance because elastic measuring tape cannot measure correct distance. Because if the elastic measuring tape is stretched more​​ than​​ the distance will be less and if it stretched less than the same distance would be more.
The problems we would meet in​​ 
talking​​ about the distance we measured with an elastic tape are that the distance would be incorrect and would be different every time measured.

Question 10.​​ Give two examples of periodic motion.
Answer:
Two examples of periodic motion are:

  • The motion of the earth around the sun.

  • Oscillations of a pendulum.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances 1

 

s2Member®