NCERT-6 Science Solutions L-15

NCERT Solutions CBSE-6 Science​​ 

Chapter 15: Air Around us

NCERT TEXTBOOK EXERCISES-Pages 153-154

Question 1.​​ What is the composition of air?
Answer:
Air contains 99% nitrogen and oxygen. The remaining 1% is carbon dioxide and a few​​ other gases, water vapour and dust particles.

Question 2.​​ Which gas in the atmosphere is essential for respiration?
Answer:
Oxygen gas helps in the breakdown of the food to provide energy. This process is called respiration. Thus, oxygen helps in respiration.

Question 3.​​ How will you prove that air supports burning?
Answer:
To show that oxygen supports burning, we have to perform an activity as given below. Fix a candle about 6-8 cm long in the center of a trough or a plate having a raised rim. Now fill the​​ trough or a plate with water to more than half of its height. Light the candle. Next, take a one-liter plastic water bottle and with the help of a sharp knife remove its base. It will serve the purpose of a vessel. Tighten its cap. Then place it over the​​ candle as shown in Fig. 15.5. Observe carefully what happens to the burning candle and the water level. Light the candle again and perform this experiment with a two-liter plastic water bottle. Next, make several holes all over the surface of a smaller plastic bottle with the help of a hot screwdriver or nail. And repeat the experiment with this water bottle.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around us 1
The candle flickers out after some time in the first two conditions. The candle​​ burns for a shorter period in the smaller bottle. We kept the air limited in the first two conditions. However, in the third experimental condition (b), air was allowed to come and go through the vessel. The candle burns continuously in the bottle having holes. We also see that, if not covered in any closed space, a candle​​ continues burning till it is completely finished. This reflects that burning cannot take place without a continuous supply of air. We can conclude that air is necessary for burning things.

In the first two conditions, there was a rise in water​​ level, while no rising of water would have been observed in the third set up. This indicates that, during burning, some amount of air was used up. The component of air that supports burning is called oxygen.

Question 4.​​ How will you show that air is dissolved in water?
Answer:
We take some water in a beaker and heat it slowly on a tripod stand. We see that well before the water begins to boil, tiny bubbles of air are seen on the inside of the beaker. This shows that air is dissolved in water.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around us 2

Question 5.​​ Why does a lump of cotton wool shrink in the water?
Answer:
In a cotton lump, a large amount of air is trapped between thin and light cotton fibres making it fluffy. When these fluffy lumps come in contact with water they shrink because the fibres get weight after wetting and the air escapes out from it.

Question 6.​​ The layer of air around the earth is known as ………………………
Answer:
Atmosphere.

Question 7.​​ The component of air used by green plants to make their food is …………………………….
Answer:
Carbon dioxide.

Question 8.​​ List five activities that are possible due to the presence of air.
Answer:
Air is very important for living beings. Its various activities are listed below:

  • It helps in burning.

  • It is essential for respiration in living beings.

  • It is helpful in​​ the movements of sailing yachts, gliders, parachutes, and air crafts.

  • Air current makes the windmill rotate. The windmill is used to draw water from tube wells and to run flour mills. Windmill also generates electricity.

  • Birds, bats, and insects fly in the​​ air.

  • Air also helps in the dispersal of seeds and pollens of flowers of several plants.

  • Compressed air is used in tyres in vehicles.

  • Nitrogen present in the air is used on a large scale to manufacture fertilizers.

  • Helps in winnowing.

  • Helps in hearing sounds.

  • COpresent in air is used by plants in making food (photosynthesis).

  • Activities like cloud formation, thundering, etc. occur in air.

Question 9.​​ How do plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere?
Answer:
Animals produce carbon dioxide during respiration and use oxygen whereas plants use carbon dioxide and produce oxygen during photosynthesis. In this way, plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere.

s2Member®