NCERT-6 Science Solutions L-4

NCERT-6 Science Solutions

Chapter 4 Sorting Materials into Groups

NCERT TEXTBOOK EXERCISES-Pages 33-34

Question 1.-Name five objects which can be made from wood.
Answer:

  • Table

  • Chair

  • Bed

  • Stool

  • Almirah

Question 2.​​ Select those​​ objects from the following which shine: Glass bowl, plastic toy, steel spoon, cotton shirt.
Answer :
Among these, glass bowl and steel spoon are shining objects.

Question 3.​​ Match the objects given below with the materials from which they could be​​ made. Remember, an object could be made from more than one material and a given material could be used for making many objects.

Object

Materials

Book

Glass

Tumbler

Wood

Chair

Paper

Toy

Leather

Shoes

Plastics

Answer :

Object

Materials

Book

Paper

Tumbler

Glass

Chair

Wood

Toy

Plastics

Shoes

Leather

 

Question 4.​​ State whether the statements given below are True of False ?
(1) Stone is transparent, while glass is opaque.

Answer:
False

(2) A notebook has lustre while eraser does not.

Answer:
False

(3) Chalk dissolves in water.

Answer:
False

(4) A piece of wood floats on water.
Answer:
True

(5) Sugar does not dissolve in water.

Answer:
False

(6) Oil mixes with water.

Answer:
False

(7) Sand settles down in the water.

Answer:
True

(8) Vinegar dissolves in water.

Answer:
True

Question 5.​​ Given below are the names of some objects and materials: Water, basketball, orange, sugar, globe, apple and earthen pitcher Group them as:
(a) Round-shaped and other shapes
(b) Eatables and non-eatables

Answer:
(a) (i) Round-shaped: Basketball, orange, globe, earthen pitcher.
(ii) Other shapes: Water, sugar, apple.
(b) (i) Eatables: Water, orange, sugar, apple.
(ii) Non-eatables: Basketball, globe, earthen pitcher.

Question 6.​​ List all items known to you that float on water. Check and see if they will float on an oil or kerosene.

Answer:

  • Oil

  • Paper

  • Wood

  • Plastic mug

  • Plastic plate

  • Leaves

  • Ice

  • Wax

Question 7.​​ Find the odd one out from the following:
(a) Chair, Bed, Table, Baby, Cupboard
(b) Rose,​​ Jasmine, Boat, Marigold, Lotus
(c) Aluminium, Iron, Copper, Silver, Sand
(d) Sugar, Salt, Sand, Copper sulphate

Answer :
(a) Baby (it is living while others are non-living).
(b) Boat (except it, all others are flowers).
(c) Sand (except it, all others are​​ metals).
(d) Sand (except it, all others are soluble in water).

 

s2Member®