NCERT-6 Science Solutions L-9

NCERT-6 Science Solutions

Chapter 9: The Living Organisms and their Surroundings

NCERT TEXTBOOK EXERCISES-Page 93

Question 1.​​ What is a habitat?
Answer:
The surroundings where plants and animals live are called their habitat.

Question 2.​​ How are cactus adapted to survive in a desert?
Answer:
The plants growing in deserts are adapted to prevent water loss for their survival, for example, cactus:

  • it has no leaves just to prevent water loss through transpiration.

  • the stem is modified in such a way that it performs photosynthesis.

  • the root system is well-developed and grows deep in search of water.

Question 3.​​ Fill up the blanks:
(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called _______.
Answer:
Adaptation

(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called _______ habitat.
Answer:
Terrestrial

(c) The habitats of plants and animals that live in water are called _______ habitat.
Answer:
Aquatic

(d) Soil, water and air are the _______ factors of a habitat.
Answer:
Abiotic

(e) Changes in our surroundings that make us respond to them, are called _______.
Answer:
Stimuli

Question 4.​​ Which of the things in the following list are​​ non-living? Plough, Mushroom, Sewing machine, Radio, Boat, Water hyacinth, Earthworm.
Answer:​​ 
In this list, plough, sewing machine, radio, and boat are non-living.

Question 5.​​ Give an example of a non-living thing, which shows any two characteristics of living things.
Answer:

  • Moving of bus or car – Movement is characteristic of living things.

  • Growing in the size of clouds – Growth is the characteristic of living things.

Question 6.​​ Which of the non-living things listed below, were once part of a living thing? Butter, Leather, Soil, Wool, Electric bulb, Cooking oil, Salt, Apple, Rubber
Answer:
Butter, Leather, Wool, Cooking oil, Apple and Rubber are the non-living things from the list which were once the part of a living thing.

Question 7.​​ List the common characteristics of living things.
Answer:
The common characteristics of living things are:

  • They all need food.

  • They all show growth.

  • They all respire.

  • They all respond to stimuli.

  • They all reproduce their own kind.

  • They all move.

Question 8.​​ Explain why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there.
(Hint: There are few trees or places for animals to hide in grassland habitats.)
Answer:
The speed of animals in the grasslands helps them to run away from predators.

 

s2Member®